Dowiedz się więcej o kapuście kiszonej.
Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.
Liczne minerały i witamina C – co znajduje się w kwaszonej kapuście?
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. W efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin i minerałów, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A trzeba podkreślić, iż kiszona kapusta posiada sporo substancji, które są istotne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B6, B12). Co więcej, kiszona kapusta to źródło m.in. wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 i fosforu. Zarazem to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, toteż poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie zaistniałyby bez kwaszonej kapusty
Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do potraw, jak i jako główny ich składnik. Niegotowaną zwykle spożywa się ją w postaci surówki z siekaną cebulką i tartą marchwią, która współgra z potrawami z ryb i kartofli, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który świetnie komponuje się z pieczarkami i mięsem, stąd robi się z niej nadzienie do łazanek, krokietów czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.
W zasadzie każda babcia ma własny sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek obecnie z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na czas zimy. Kapustę kiszoną w dużych oraz małych opakowaniach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]