Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Jeśli chcesz zamówić kiszonki z warzyw, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.

Kiszonki są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański smakołyk, nieczęsto przygotowywany w innych krajach świata. Lecz domowe kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.

Kwaszonki znane są nam od tysiącleci

Badacze historii uznali, iż proces konserwowania pokarmów poprzez ich przechowywanie w zlewie z octu, w soli albo w solance, wykorzystywany jest przez ludzkość od ponad czterech tysiącleci. Technika ta najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH roztworu, w którym jest on zanurzony, ogranicza rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków temu była to optymalna metoda, żeby zwiększyć czas przydatności do konsumpcji warzyw, ryb oraz mięsa niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też wynikła tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od początku swojej obecności znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Charakteryzują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, dlatego też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na cyngę. Co interesujące, w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z kapusty i koniczyny czerwonej.

Kiszonki na świecie

Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, rozpoznawany praktycznie na całym świecie, również w Kanadzie oraz w USA, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie cieszy się znaczną popularnością. Jednak pickle są tam chyba niezwykle lubianym dodatkiem do hamburgerów, sandwiczy oraz hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraczki, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. rzodkiew, fasolkę szparagową oraz owoce (np. gruszki).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się bazą bądź istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw regionalnych. Należy wiedzieć, iż smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie rejonach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w trakcie kwaszenia. W efekcie ogórek wyprodukowany podług tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w Chinach.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]