Potrzebujesz eko ogórków kiszonych? Sprawdź artmankiszonki.pl.
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy jako dodatek do drugiego dania – ogórki kwaszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszone warzywa są zarówno smakowite, jak i zdrowe.
Kwaszone ogórki – zakiś je sam lub kup gotowe
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Stosuje się do tego drewniane beczki bądź duże gliniane garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Następnie kładzie się pojemnik na co najmniej czternaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą spożyć kwaszonkę już po paru dniach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, lecz walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić też innymi dodatkami, m.in. ziarnami czarnego pieprzu, cząstkami ostrej paprykilub liśćmi laurowymi. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy też sporo miejsca w kuchni, aby osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą lub spiżarnią, w której może chować przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że należy zrezygnować z kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Dlaczego powinno się jeść kiszone ogórki?
Od wieków powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż razem z kiszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na florę jelit oraz redukują ich pH, usprawniając w konsekwencji proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, C i K1 oraz wiele minerałów istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo żelazo, wapń, magnez, sód czy miedź. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? O ile lubimy cierpkie smaki, rekomendujemy nie wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej użyć jej do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w miarę kiszenia składniki odżywcze przenikają częściowo do soku. Trzeba jednak zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]