Zajrzyj tu, jeśli potrzebujesz szczegółowych wiadomości o przetworach ekologicznych.
Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się na początku XX w., artykuły jedzone przez nas codziennie zaczęto często wypełniać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Lecz razem z poszerzającą się świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni towarów wykonanych z ekologicznej żywności.
Eko żywność – mniejsza zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich
Aby jakiś wyrób sprzedawany w Polsce mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność eko oraz artykuły z niej wytworzone muszą uzyskać odpowiednie certyfikaty wydawane przez uprawnione do tego laboratoria. Nadrzędnym jednakże przymiotem spożywczych artykułów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce kultywowano według wszelkich reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie używali syntetycznych nawozów ani środków protekcji roślin mogących niekorzystnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także szkodzą otoczeniu. Niektóre wszak nawozy zatruwają wody gruntowe czy wywołują zakwaszenie gleby, a natryski upraw silnymi pestycydami często są przyczyną obumierania pożytecznych organizmów. Natomiast na skutek ekologicznej uprawy warzywa i owoce posiadają niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to oznacza, iż mniej tych niepożądanych substancji przedostanie się do ciała ich konsumentów.
Kupujesz przetwory ekologiczne? Czytaj wnikliwie informacje na opakowaniu
Przetwory eko podlegają nieustannej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym także w trakcie przechowywania oraz transportu. Co kluczowe, jeżeli artykuł spełnia wymogi, jego wytwórca obok typowych informacji m.in. o kaloryczności, warunkach przechowywania, wadze netto, kraju produkcji składników czy terminie trwałości, musi dodatkowo obligatoryjnie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest liść ułożony z gwiazdek. Szukając żywności eko powinno się zatem czytać starannie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie sklepu informację o uzyskanych certyfikatach.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]