Szukasz barszczu czerwonego z butelki? Wejdź na artmankiszonki.pl.
To nieprawda, że barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii bądź większych rodzinnych imprez. W domostwach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony to zupa uniwersalna
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego nieco słodki, a jednocześnie kwaskowaty aromat sprawia, że rewelacyjnie stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy wolą w nim ziemniaki, jajo na twardo oraz kiełbasę, inni zalewają nim pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, lecz również pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupiącego pasztecika z pieczarkami bądź bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Trzeba wspomnieć, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, a także sporo żelaza, przez co zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Natomiast z uwagi na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie często spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – przygotuj sam albo kup
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni uwielbiają barszcz na ostro, należycie pieprzny, inni dodają do niego łyżeczkę cukru, aby uwydatnić naturalny słodki aromat buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek ma więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyrządzać osobiście, jednak okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak znienacka najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]