Dbanie o zdrowie Robienie zakupów

Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Zamów różową sól himalajską.

Związkiem chemicznym potrzebnym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu warto stosować je podczas gotowania?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie podbija smak potraw. Choć nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nieprzekraczające 6 g na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów i pierwiastków, m.in. magnez, potas czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, cynku i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, cynku czy potasu, czyli składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie traci swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]