Kup sok z kapusty
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć także o napojach takich jak kombucza, kefir albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo substancji wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest zwłaszcza wysoka zawartość witaminy C – już filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Czemu trzeba pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Pobudzają one również apetyt i stanowią osłonę podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]