Baza porad Tematyka żywnościowa

Ile może stać otwarte wino?

Zastanawiasz się, ile może stać otwarte wino? A może myślisz, czy otwarte wino się psuje? Mimo zawartości cukru i alkoholu ten proces jest nieunikniony, jednak przy pomocy naszych porad da się wydłużyć żywotność napoczętego trunku.

Ile może stać otwarte wino?

O przechowywaniu wina domowej roboty pisaliśmy już na naszym blogu. Na pytanie o to, ile może stać otwarte wino, również nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Od czego zależy, jaki będzie to maksymalnie czas? Dobrze zakorkowane wino może być przechowywane przez lata. Problem pojawia się po otwarciu butelki, gdy zawartość nie zostanie spożyta od razu po odkorkowaniu. Co wziąć pod uwagę, szacując, ile może stać otwarte wino? Przede wszystkim:

  • rodzaj i kolor wina – z reguły czerwone wino może stać otwarte dłużej niż różowe czy białe. Istnieją również gatunki wina, na przykład Porto, które są dodatkowo wzmacniane spirytusem winnym, co przedłuża ich trwałość i zwiększa zawartość procentową,
  • gęstość wina – im gęstszy trunek, tym wyższą ma trwałość,
  • zawartość cukru – słodsze wino po otwarciu może stać dużo dłużej niż trunek o niższej zawartości cukru,
  • smak – słodkie wino jest trwalsze niż półwytrawne, wytrawne lub o lekko kwaśnym posmaku,
  • zawartość procentowa wina – im mocniejsze wino, tym wolniej postępuje jego proces psucia się.

Ile może stać otwarte wino? Eksperci szacują, że po otwarciu ((oczywiście przechowywane w odpowiednich warunkach, o czym piszemy dalej) są to jeszcze od 2-3 aż do 5-7 dni. Im ciemniejsze, gęstsze, słodsze i mocniejsze wino, tym dłuższy będzie to czas. Czy po upływie podanej przez nas górnej granicy – na przykład po 6 dniach – wino będzie jeszcze zdatne do spożycia? Jeżeli nie zmienił się jego smak, kolor i aromat, to nadal można go pić. Przed konsumpcją warto spróbować niewielką ilość – łyżeczkę czy łyżkę – w celu upewnienia się, że wciąż jest dobre i nie skwaśniało. Jeżeli w butelce pozostała tylko niewielka jego część, to wino można wykorzystać w innym celu – na przykład w kuchni, do przygotowywania jakiejś potrawy. Wino używane jest m.in. mięsnych sosów lub do bigosu.

Czy otwarte wino się psuje?

W kilka godzin po otwarciu nie, ale po kilku dniach czy tygodniach już tak. Wino psuje się, bo po otwarciu do butelki dostaje się tlen, przez to trunek kwaśnieje i zamienia się w ocet. Jak zapobiec procesowi psucia się lub go spowolnić? Przede wszystkim zredukować ilość tlenu w butelce. By to zrobić, potrzebne jest specjalne akcesorium – np. pompka do wina. Przy jej pomocy można usunąć tlen z butelki na wino. W trakcie spożywania tego trunku zaleca się, by ograniczyć do absolutnego minimum liczbę otwarć i zamknięć butelki, by do środka dostało się jak najmniej tlenu.

Jak przechowywać otwarte wino?

Poza tlenem wrogiem wina są również światło, wysoka temperatura lub jej skoki. Po otwarciu butelki trunek najlepiej przechowywać w miejscu bez dostępu do światła dziennego (szczególnie z mocną ekspozycją – na przykład na nasłonecznionym parapecie). Jeśli chodzi o temperaturę, to optymalnym rozwiązaniem jest przechowywanie otwartej butelki w lodówce. Temperatura powyżej 20 stopni znacząco skraca żywotność i zdatność do spożycia wina.

Otwartą butelkę zaleca się przechowywać w pozycji pionowej, a nie poziomej (na przykład leżącej). Można również pozostałość tego trunku przelać do mniejszej butelki – im mniejsza powierzchnia wina stykająca się z tlenem, tym wolniej postępować będzie proces kwaśnienia. Ostatni, istotny punkt to szczelne zamknięcie napoczętej butelki – tylko odpowiednio zamknięta (oryginalnym korkiem, zatyczką lub stoperem) będzie odpowiednio zabezpieczona.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Ile-moze-stac-otwarte-wino/15