Domowe sporządzanie wysokoprocentowych trunków cieszy się coraz większą popularnością. Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę w tej dziedzinie, przygotowaliśmy kompleksowy poradnik o tym, jak zrobić nalewkę krok po kroku. Radzimy i przestrzegamy przed popularnymi błędami, popełnianymi w trakcie produkcji.
Jak zrobić nalewkę? Poznaj 2 etapy
Osoby mniej doświadczone w robieniu domowych trunków, nie zawsze wiedzą, że nalewki robi się dwuetapowo:
Etap 1: macerowanie – trwa od kilku dni nawet do kilku miesięcy,
Etap 2: leżakowanie – trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Na czym polega krok pierwszy? Macerowanie to według definicji z internetowego wydania słownika PWN “długotrwałe moczenie jakiegoś surowca w wodzie lub odpowiednim rozpuszczalniku w celu jego zmiękczenia lub wydzielenia określonego składnika”. W tym przypadku surowcem są najczęściej owoce (rzadziej zboża, orzechy czy bakalie), a rozpuszczalnikiem wysokoprocentowy alkohol. Macerowanie powinno się odbywać w ciepłym i jasnym miejscu (np. na kuchennym parapecie).
Z kolei krok drugi – leżakowanie – odbywać powinien się w zupełnie innych warunkach. Najlepiej, by leżakująca nalewka znajdowała się w piwnicy, bo jest tam wystarczająco zimno i ciemno. Niekiedy etap leżakowania występuje również pod nazwą “maturacja”. Co oznacza to słowo i jaki proces opisuje? W skrócie oznacza dojrzewanie. Odrobinę dłuższa definicja mówi, że to “proces technologiczny stosowany dla niektórych produktów spożywczych, w którym pozwala się na zachodzenie naturalnych przemian podczas celowo przedłużonego przechowywania produktu w celu uzyskania lepszych walorów organoleptycznych”. Etap maturacji występuje m.in. w niektórych napojach alkoholowych (np. winie czy piwie) i innych produktach spożywczych (niektórych serach lub wędlinach).
Jak zrobić nalewkę? Poradnik dla początkujących
Przygotuj składniki. W przypadku owoców warto wybrać dojrzałe okazy, niepryskane, najlepiej ze sprawdzonego sadu lub od miejscowego rolnika. Składniki trzeba oczyścić, osuszyć. W przypadku niektórych gatunków owoców usunąć szypułki czy pestki. Część z nich może pozostać, jednak nie powinno być to więcej niż 10% wszystkich składników.
Do domowej nalewki nigdy nie dodaje się czystego spirytusu. Optymalna moc procentowa to około 60%. Uzyskać ją można, mieszając czysty spirytus z czystą wódką (w proporcji 1:1) lub 1 litr czystego spirytusu z 400 ml przegotowanej wody. Zbyt mocny alkohol (np. nierozcieńczony spirytus 80% lub 96%) zabije smak owoców lub innych składników i sprawi, że finalny smak nie będzie satysfakcjonujący.
3 metody macerowania domowych nalewek
W wyniku maceracji powstaje nalew. Z kolei składniki, które łączy się z cukrem, stają się syropem. Połączenie nalewu z syropem daje finalnie nalewkę. Istnieją 3 sposoby na macerowanie nalewki, są to:
Pierwszy – najpopularniejszy: zalanie składników – owoców lub innych – alkoholem. Powstały w wyniku tego procesu nalew zlewa się, a składniki zasypuje cukrem. Syrop łączy się z nalewem.
Drugi: zasypanie składników – owoców lub innych – cukrem. Powstały w wyniki tego procesu syrop zlewa się, a składniki zalewa alkoholem. Następnie nalew łączy się z syropem.
Trzeci: owoce zasypuje się i zalewa – równocześnie – alkoholem i cukrem. W tej metodzie należy pamiętać, by regularnie potrząsać całą zawartością.
Co zostało już podkreślone wcześniej, ale warto raz jeszcze o tym przypomnieć, owoców nie zalewa się czystym spirytusem, bo – w najgorszym razie – z nastawu zrobi się galaretka lub mętny, rozwarstwiony twór, który nadaje się tylko do wyrzucenia. Ile trwa maceracja? To zależy od składników i konkretnego przepisu. Świeże owoce, które mają dużo soku, już po kilku dniach są gotowe do dalszych kroków, a inne składniki – np. orzechy, zboża czy owoce suszone – potrzebują minimum kilku tygodni.
Co dalej? Kolejne etapy robienia nalewki
Na kolejne etapy robienia domowych nalewek – po maceracji – składa się:
Klarowanie – po połączeniu ze sobą nalewu i syropu powstaje nalewka. Należy przelać ją do szczelnego, najlepiej szklanego, opakowania i odstawić (najlepiej do chłodnego i ciemnego pomieszczenia). Nalewka będzie się klarować, co oznacza, że wszelkie kawałki (np. owoców) opadną na dno. Gdy większość zanieczyszczeń opadnie, nalewkę delikatnie zlewa się znad osadu.
Filtrowanie nalewki – odbywa się dopiero po tym, gdy będzie ona już wystarczająco klarowna. Filtrowanie przeprowadza się tyle razy, ile to potrzebne, czasem raz nie wystarczy, bo nalewka nadal jest mętna i pływają w niej nieestetyczne resztki.
Przelewanie – przedostatni etap to przelewanie nalewki do mniejszych opakowań (polecamy do tego specjalne butelki na nalewki).
Leżakowanie – to ostatni etap, który już opisaliśmy szerzej we wcześniejszej części tekstu.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Jak-zrobic-nalewke-Poradnik-krok-po-kroku-dla-poczatkujacych/43