Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do składowania sporych ilości ukończonych już mieszanek. Wspomniane wyżej właściwości powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest także doskonałym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki nierdzewne w sektorze spożywczym
Zbiornik stalowy jest często używany w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się zainteresowaniem branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego typu naczyniach nie powstaje nalot, który sprzyja skażeniu ich zawartości mikroorganizmami lub dzikimi drożdżami.